Răspuns :
Rezolvare :
[tex]x(x - 1)(x {}^{2} - x - 50) + 600 = 0[/tex]
Explicație :Pasul 1. Înmulțesc paranteza cu x
[tex](x {}^{2} - x) \times (x {}^{2} - x - 50) + 600 = 0[/tex]
Explicație :Pasul 2.Înmulțesc parantezele
[tex]x {}^{4} - x {}^{3} - {50x}^{2} - {x}^{3} + {x}^{2} + 50x + 600 = 0[/tex]
Explicație :Pasul 3.Reduc termenii asemenea, rescriu
[tex] {x}^{4} - 2x {}^{3} - 49x {}^{2} - 100x + 150x + 600 = 0 [/tex]
Explicație :Pasul 4.Scriu ca diferența
[tex] {x}^{4} + 4x {}^{3} - 6x {}^{2} - 24 {x}^{2} - 25x {}^{2} - 100x + 150x + 600 = 0[/tex]
Explicație :Pasul 5.Descompun expresia în factori
[tex] {x}^{3} \times (x + 4) - {6x}^{2} \times (x + 4) - 25x \times (x + 4) + 150(x + 4) = 0[/tex]
Explicație :Pasul 6.Descompun expresia în factori
[tex](x + 4) \times ( {x}^{3} - 6x {}^{2} - 25x + 150) = 0 [/tex]
Explicație :Pasul 7.Descompun expresia în factori
[tex](x + 4) \times ( {x}^{2} \times (x - 6) - 25(x - 6)) = 0[/tex]
Explicație :Pasul 8.Descompun expresia în factori
[tex](x + 4) \times (x - 6) \times ( {x}^{2} - 25) = 0[/tex]
Explicație :Pasul 9.Împart în cazuri posibile
[tex]x + 4 = 0[/tex]
[tex]x - 6 = 0[/tex]
[tex]x {}^{2} - 25 = 0[/tex]
Explicație :Pasul 10.Rezolv ecuațiile
[tex]x = - 4[/tex]
[tex]x = 6[/tex]
[tex]x = - 5[/tex]
[tex]x = 5[/tex]
Soluțiile finale sunt:
[tex]x1 = - 5.[/tex]
[tex]x2 = - 4[/tex]
[tex]x3 = 5[/tex]
[tex]x4 = 6[/tex]
(să ști că la soluții e x indice 1,2,3,4)
[tex]x(x - 1)(x {}^{2} - x - 50) + 600 = 0[/tex]
Explicație :Pasul 1. Înmulțesc paranteza cu x
[tex](x {}^{2} - x) \times (x {}^{2} - x - 50) + 600 = 0[/tex]
Explicație :Pasul 2.Înmulțesc parantezele
[tex]x {}^{4} - x {}^{3} - {50x}^{2} - {x}^{3} + {x}^{2} + 50x + 600 = 0[/tex]
Explicație :Pasul 3.Reduc termenii asemenea, rescriu
[tex] {x}^{4} - 2x {}^{3} - 49x {}^{2} - 100x + 150x + 600 = 0 [/tex]
Explicație :Pasul 4.Scriu ca diferența
[tex] {x}^{4} + 4x {}^{3} - 6x {}^{2} - 24 {x}^{2} - 25x {}^{2} - 100x + 150x + 600 = 0[/tex]
Explicație :Pasul 5.Descompun expresia în factori
[tex] {x}^{3} \times (x + 4) - {6x}^{2} \times (x + 4) - 25x \times (x + 4) + 150(x + 4) = 0[/tex]
Explicație :Pasul 6.Descompun expresia în factori
[tex](x + 4) \times ( {x}^{3} - 6x {}^{2} - 25x + 150) = 0 [/tex]
Explicație :Pasul 7.Descompun expresia în factori
[tex](x + 4) \times ( {x}^{2} \times (x - 6) - 25(x - 6)) = 0[/tex]
Explicație :Pasul 8.Descompun expresia în factori
[tex](x + 4) \times (x - 6) \times ( {x}^{2} - 25) = 0[/tex]
Explicație :Pasul 9.Împart în cazuri posibile
[tex]x + 4 = 0[/tex]
[tex]x - 6 = 0[/tex]
[tex]x {}^{2} - 25 = 0[/tex]
Explicație :Pasul 10.Rezolv ecuațiile
[tex]x = - 4[/tex]
[tex]x = 6[/tex]
[tex]x = - 5[/tex]
[tex]x = 5[/tex]
Soluțiile finale sunt:
[tex]x1 = - 5.[/tex]
[tex]x2 = - 4[/tex]
[tex]x3 = 5[/tex]
[tex]x4 = 6[/tex]
(să ști că la soluții e x indice 1,2,3,4)
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau nevoie de ajutor, vă rugăm să ne contactați cu încredere. Așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista dumneavoastră de favorite!