Răspuns :
Salut,
[tex]Folosim\ formula:\ a^2-b^2=(a-b)\cdot(a+b).\\\\n+6-(n-1)=\sqrt{(n+6)^2}-\sqrt{(n-1)^2},\ sau\\\\n+6-n+1=(\sqrt{n+6}-\sqrt{n-1})\cdot(\sqrt{n+6}+\sqrt{n-1}),\ sau\\\\7=(\sqrt{n+6}-\sqrt{n-1})\cdot(\sqrt{n+6}+\sqrt{n-1})\Longrightarrow\\\\\Longrightarrow\sqrt{n+6}-\sqrt{n-1}=\dfrac{7}{\sqrt{n+6}+\sqrt{n-1}}\ (1).\\\\n^2+1-(n^2+3)=\sqrt{(n^2+1)^2}-\sqrt{(n^2+3)^2},\ sau\\\\n^2+1-n^2-3=(\sqrt{n^2+1}-\sqrt{n^2+3})\cdot(\sqrt{n^2+1}+\sqrt{n^2+3}),\ sau\\\\-2=(\sqrt{n^2+1}-\sqrt{n^2+3})\cdot(\sqrt{n^2+1}+\sqrt{n^2+3})\Longrightarrow\\\\\Longrightarrow\sqrt{n^2+1}-\sqrt{n^2+3}=\dfrac{-2}{\sqrt{n^2+1}+\sqrt{n^2+3}}\ (2).\\\\\hat{I}mp\breve{a}r\c{t}im\ rela\c{t}ia\ (1)\ la\ rela\c{t}ia\ (2),\ membru\ cu\ membru:\\\\\dfrac{\sqrt{n+6}-\sqrt{n-1}}{\sqrt{n^2+1}-\sqrt{n^2+3}}=-\dfrac{7}2\cdot\dfrac{\sqrt{n^2+1}+\sqrt{n^2+3}}{\sqrt{n+6}+\sqrt{n-1}}=-\dfrac{7}2\cdot\dfrac{n\cdot\left(\sqrt{1+\dfrac{1}{n^2}}+\sqrt{1+\dfrac{3}{n^2}}\right)}{\sqrt n\cdot\left(\sqrt{1+\dfrac{6}{n}}+\sqrt{1-\dfrac{1}{n}}\right)}.[/tex]
Scriem fracția așa:
[tex]-\dfrac{7\sqrt n}2\cdot\dfrac{\sqrt{1+\dfrac{1}{n^2}}+\sqrt{1+\dfrac{3}{n^2}}}{\sqrt{1+\dfrac{6}{n}}+\sqrt{1-\dfrac{1}{n}}}.[/tex]
Când trecem la limită, pentru n care tinde la +∞, a doua fracție tinde la:
[tex]\dfrac{\sqrt{1+0}+\sqrt{1+0}}{\sqrt{1+0}+\sqrt{1-0}}=\dfrac{1+1}{1+1}=1.[/tex]
Prima fracție tinde la --∞ (minus infinit), deci valoarea limitei este:
L = --∞.
Ai înțeles rezolvarea ?
Green eyes.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau nevoie de ajutor, vă rugăm să ne contactați cu încredere. Așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista dumneavoastră de favorite!