Răspuns :
Explicație pas cu pas:
x=5
înlocuim pe x din ecuatii cu 5:
a)3x+1=16
3x5+1=16
15+1=16(A)
b)x+13=18
15+3=18(A)
c)3x+1=x+11
3×5+1=5+11
15+1=16
16=16(A)
e)5×+7=×10
5x5+7=5x10
25+7=50
32=50(F)
9x13=6×+2
117=6×5+2
117=30+2
117=32(F)
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
a) 3x + 1 = 16
3 × 5 + 1 = 16 ⇒ x = 5 soluția ecuației
___________________________________________________
b) x + 13 = 18
→ înlocuim pe x cu 5, pentru a verifica dacă x este soluția ecuației
5 + 13 = 18 adevărat ⇒ x = 5 este soluția ecuației
Dacă este ,,-” în fața lui x, atunci:
- x + 13 = 18
- 5 + 13 = 8 ⇒ x = 5 NU este soluție a ecuației
_______________________________________________
c) 3x + 1 = x + 11
3 × 5 + 1 = 5 + 11
16 = 16 ⇒ x = 5 este soluția ecuației
__________________________________________
d) 3x/5 - 1 = (x-1)/2
3×5/5 - 1 = (5-1)/2
3 - 1 = 4/2
2 = 2 ⇒ x = 5 - soluție pentru ecuația dată
_______________________________________
e) - 5x + 7 = x - 10
- 5 × 5 + 7 = 5 - 10
- 25 + 7 = - 5
- 18 ≠ - 5 ⇒ x = 5 NU este soluție a ecuației
___________________________________
f) 9x - 13 = 6x + 2
9 × 5 - 13 = 6 × 5 + 2
45 - 13 = 30 + 2
32 = 32 (A) ⇔ x = 5 ESTE soluție a ecuației
________________________________________
g) (3/2)x + 1/3 = 9/2 + 2x/3
(3/2)×5 + 1/3 = 9/2 + 2×5/3
15/2 - 9/2 = 10/3 - 1/3
6/2 = 9/3
3 = 3 ( A) ⇒ x = 5 Este soluție pentru ecuația dată
____________________________________________
h) (3x-1)/2 + 1 = 2x - 2
(3×5-1)/2 + 1 = 2 × 5 - 2
14/2 + 1 = 10 - 2
7 + 1 = 8 ( A) ⇔ x = 5 → este soluție pentru ecuația dată

Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau nevoie de ajutor, vă rugăm să ne contactați cu încredere. Așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista dumneavoastră de favorite!