Răspuns :
Fie \( x \) primul număr și \( y \) al doilea număr. Conform datelor problemei, avem două ecuații:
1. \( x + y = 48 \) (suma celor două numere este 48)
2. \( 3x = 9y \) (daca primul număr este mărit de 3 ori, iar al doilea de 9 ori, obținem numere egale)
Putem rezolva sistemul de ecuații pentru a găsi valorile lui \( x \) și \( y \).
Din a doua ecuație, putem scrie \( x = 3y/9 = y/3 \). Înlocuind această expresie pentru \( x \) în prima ecuație, obținem:
\[ y/3 + y = 48 \]
\[ (y + 3y)/3 = 48 \]
\[ 4y/3 = 48 \]
\[ 4y = 48 * 3 \]
\[ y = 144 / 4 \]
\[ y = 36 \]
Apoi, putem înlocui valoarea lui \( y \) în una dintre ecuații originale pentru a găsi \( x \):
\[ x + 36 = 48 \]
\[ x = 48 - 36 \]
\[ x = 12 \]
Deci, numerele sunt \( x = 12 \) și \( y = 36 \).
1. \( x + y = 48 \) (suma celor două numere este 48)
2. \( 3x = 9y \) (daca primul număr este mărit de 3 ori, iar al doilea de 9 ori, obținem numere egale)
Putem rezolva sistemul de ecuații pentru a găsi valorile lui \( x \) și \( y \).
Din a doua ecuație, putem scrie \( x = 3y/9 = y/3 \). Înlocuind această expresie pentru \( x \) în prima ecuație, obținem:
\[ y/3 + y = 48 \]
\[ (y + 3y)/3 = 48 \]
\[ 4y/3 = 48 \]
\[ 4y = 48 * 3 \]
\[ y = 144 / 4 \]
\[ y = 36 \]
Apoi, putem înlocui valoarea lui \( y \) în una dintre ecuații originale pentru a găsi \( x \):
\[ x + 36 = 48 \]
\[ x = 48 - 36 \]
\[ x = 12 \]
Deci, numerele sunt \( x = 12 \) și \( y = 36 \).
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau nevoie de ajutor, vă rugăm să ne contactați cu încredere. Așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista dumneavoastră de favorite!