Răspuns :
Răspuns:
Pentru a rezolva ecuația dată \((x - \sqrt{2})^2 = 8(x - 2)^2\), începem prin a deschide parantezele și a simplifica:
\((x - \sqrt{2})^2 = 8(x - 2)^2\)
\(x^2 - 2\sqrt{2}x + 2 = 8(x^2 - 4x + 4)\)
Acum, distribuim 8 în partea dreaptă:
\(x^2 - 2\sqrt{2}x + 2 = 8x^2 - 32x + 32\)
Rearanjăm termenii pe o singură parte și simplificăm:
\(7x^2 - 30x + 30 = 0\)
Ecuația quadratică rezultată este \(7x^2 - 30x + 30 = 0\). Pentru a determina soluțiile, putem folosi formula quadratică sau factorizarea.
Soluțiile sunt:
\[x = \frac{15 + \sqrt{15}}{7} \text{ sau } x = \frac{15 - \sqrt{15}}{7}\]
Astfel, \(x\) aparține mulțimii numerelor reale.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau nevoie de ajutor, vă rugăm să ne contactați cu încredere. Așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista dumneavoastră de favorite!