Am nevoie urgent ,va rog sa ma ajutați

Vom scrie restrângerea binomului sub radical și vom aplica formula:
[tex]\boldsymbol{(a \pm b)^{2} = a^{2} \pm 2ab + b^{2}}[/tex]
------
Pentru 30 - 12√6, vom introduce un 2 sub radical (trebuie să păstrăm doar coeficientul 2 în fața radicalului) ⇒ ne interesează 2 numere care au suma 30 și produsul 216:
[tex]\sqrt{30-12\sqrt{6}} = \sqrt{30 - 2\sqrt{216}} = \sqrt{18 - 2 \cdot \sqrt{18 \cdot 12} + 12} = \sqrt{(\sqrt{18} - \sqrt{12} )^2} = |3\sqrt{2} - 2\sqrt{3}| =3\sqrt{2} - 2\sqrt{3}[/tex]
[tex]\sqrt{4 - 2\sqrt{3}} = \sqrt{3 - 2 \cdot \sqrt{3 \cdot 1} + 1} = \sqrt{(\sqrt{3} - \sqrt{1} )^2} = |\sqrt{3} - 1| = \sqrt{3} - 1[/tex]
[tex]\sqrt{3 - 2\sqrt{2}} = \sqrt{2 - 2 \cdot \sqrt{2 \cdot 1} + 1} = \sqrt{(\sqrt{2} - \sqrt{1} )^2} = |\sqrt{2} - 1| = \sqrt{2} - 1[/tex]
[tex]a = 3\sqrt{2} - 2\sqrt{3} + 2( \sqrt{3} - 1) - 3(\sqrt{2} - 1)[/tex]
[tex]a = 3\sqrt{2} - 2\sqrt{3} + 2\sqrt{3} - 2 - 3\sqrt{2} + 3[/tex]
[tex]\bf a = 1 \in \Bbb{N}[/tex]
------
[tex]\sqrt{8 - 2\sqrt{15}} = \sqrt{5 - 2 \cdot \sqrt{5 \cdot 3} + 3} = \sqrt{(\sqrt{5} - \sqrt{3} )^2} = |\sqrt{5} - \sqrt{3}| = \sqrt{5} - \sqrt{3}[/tex]
[tex]\sqrt{17 - 4\sqrt{15}} = \sqrt{12 - 2 \cdot \sqrt{12 \cdot 5} + 5} = \sqrt{(\sqrt{12} - \sqrt{5} )^2} = \sqrt{12} - \sqrt{5}[/tex]
[tex]a = (\sqrt{5} - \sqrt{3} + 2\sqrt{3} - \sqrt{5})^2 = (\sqrt{3})^2 = \bf 3[/tex]
------
[tex]\sqrt{11 + 6\sqrt{2}} = \sqrt{11 + 2\sqrt{18}} = \sqrt{9 + 2 \cdot \sqrt{9 \cdot 2} + 2} = \sqrt{(\sqrt{9} + \sqrt{2} )^2} = |3 + \sqrt{2}| = 3 + \sqrt{2}[/tex]
[tex]\sqrt{11 - 6\sqrt{2}} = \sqrt{11 - 2\sqrt{18}} = \sqrt{9 - 2 \cdot \sqrt{9 \cdot 2} + 2} = \sqrt{(\sqrt{9} - \sqrt{2} )^2} = |3 - \sqrt{2}| = 3 - \sqrt{2}[/tex]
[tex]a = (3 + \sqrt{2} - 3 + \sqrt{2} + 2\sqrt{2})^2 = (4\sqrt{2})^2 = \bf 32[/tex]
______
Aflăm mai multe informații despre radicalii compuși: